Επιστημονική ονομασία : Jasminum
Το γιασεμί ή ίασμος είναι γένος αγγειόσπερμων, δικότυλων φυτών το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Ελαιοειδών . Η λατινική λέξη Jasminum προέρχεται από την ελληνική λέξη ιάσμινον δηλαδή ιασμέλαιο . Υπάρχουν 300 περίπου είδη που απαντώνται στις εύκρατες και θερμές χώρες της γης . Είναι αναρριχώμενος θάμνος, συνήθως αειθαλής αλλά και φυλλοβόλος . Τα φύλλα του εναλλάσσονται, είναι απλά ή τρίφυλλα και πτερωτά . Τα άνθη του είναι λευκά στα περισσότερα είδη αλλά και κίτρινα, λευκά-ροζ, ροζ, γαλάζια και μπλε . Είναι αρωματικά και αναδύουν ένα γλυκό, πολύ ευχάριστο άρωμα . Ο καρπός του γιασεμιού είναι ράγα με δύο λοβούς . Είναι διακοσμητικό φυτό και καλλιεργείται σε γλάστρες και κήπους . Το γιασεμί πολλαπλασιάζεται με εμβολιασμό, με μοσχεύματα ή με καταβολάδες .
Το γιασεμί ή ίασμος είναι γένος αγγειόσπερμων, δικότυλων φυτών το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Ελαιοειδών . Η λατινική λέξη Jasminum προέρχεται από την ελληνική λέξη ιάσμινον δηλαδή ιασμέλαιο . Υπάρχουν 300 περίπου είδη που απαντώνται στις εύκρατες και θερμές χώρες της γης . Είναι αναρριχώμενος θάμνος, συνήθως αειθαλής αλλά και φυλλοβόλος . Τα φύλλα του εναλλάσσονται, είναι απλά ή τρίφυλλα και πτερωτά . Τα άνθη του είναι λευκά στα περισσότερα είδη αλλά και κίτρινα, λευκά-ροζ, ροζ, γαλάζια και μπλε . Είναι αρωματικά και αναδύουν ένα γλυκό, πολύ ευχάριστο άρωμα . Ο καρπός του γιασεμιού είναι ράγα με δύο λοβούς . Είναι διακοσμητικό φυτό και καλλιεργείται σε γλάστρες και κήπους . Το γιασεμί πολλαπλασιάζεται με εμβολιασμό, με μοσχεύματα ή με καταβολάδες .
Είναι ευαίσθητο στο δυνατό κρύο και τον παγετό ενώ αγαπά τη
ζέστη και τη μεγάλη ηλιοφάνεια . Εκτός από διακοσμητικά, μερικά είδη του
καλλιεργούνται για βιομηχανικούς σκοπούς και χρησιμοποιούνται ευρέως στην
αρωματοποιία . Η καλλιέργεια των ειδών αυτών γίνεται κοντά σε παραθαλάσσιες
περιοχές, γιατί η θαλάσσια αύρα είναι ευεργετική για την ανάπτυξη τους . Οι
ρίζες του γιασεμιού δεν αναπτύσσονται πολύ ούτε διεισδύουν βαθιά στο έδαφος .
Είναι πολυετές φυτό και χρησιμοποιεί το έδαφος μακροχρόνια . Η καλλιέργειά του
διαρκεί γύρω στα 15 χρόνια . Τα άνθη του αναπτύσσονται από τον πρώτο χρόνο αλλά
είναι λίγα ενώ σημαντική παραγωγή λουλουδιών έχουμε από τον τρίτο χρόνο .
Τα είδη των γιασεμιών που φυτεύονται σε αγρούς χρειάζονται
αρκετό πότισμα όταν η περίοδος των βροχών σταματήσει . Το έδαφος πρέπει να
λιπαίνεται με διάφορα λιπάσματα και κοπριά, ενώ το φυτό χρειάζεται κλάδεμα και
αφαίρεση των ξερών βλαστών και φύλλων . Η συλλογή των λουλουδιών γίνεται τις
πρώτες πρωινές ώρες και τους μήνες Ιούνιο έως Οκτώβριο .
Από το γιασεμί
εξάγεται ένα αιθέριο έλαιο γνωστό με την ονομασία ιασμέλαιο . Για την εξαγωγή
αυτού του ελαίου χρησιμοποιούνται 2 μέθοδοι, η απόσταξη και η εκχύλιση . Το
αιθέριο έλαιο αυτό χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία. Περιέχει λινολικό οξύ,
γερανιόλη, βενζυλικό οξύ, ευγενόλη, τερπινεόλη και λιναλοόλη . Είναι απαραίτητο
συστατικό σχεδόν όλων των αρωμάτων . Η Γαλλία είναι πρώτη στον κόσμο στην
παραγωγή ιασμελαίου . Ακολουθούν η Κίνα, η Ιταλία, η Αίγυπτος και η Ελλάδα .
Μερικά από τα γνωστότερα είδη γιασεμιού είναι : Ίασμος ο θαμνώδης . Ίασμος ο
φαρμακευτικός . Ίασμος ο ταπεινός . Ίασμος ο μεγανθής . Ίασμος ο αραβικός .
Βιβλιογραφία
ΒικιπέδιαΒιβλιογραφία
Διεύθυνση : http://el.wikipedia.org/wiki/Γιασεμί