ΓΙΑΣΕΜΙ, Ιάσων Καμπίσιος



Κοινή ονομασία Γιασεμί
Επιστημονική ονομασία : Jasminum
                                      
Το γιασεμί ή ίασμος είναι γένος αγγειόσπερμων, δικότυλων φυτών το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Ελαιοειδών  . Η λατινική λέξη Jasminum προέρχεται από την ελληνική λέξη ιάσμινον δηλαδή ιασμέλαιο . Υπάρχουν 300 περίπου είδη που απαντώνται στις εύκρατες και θερμές χώρες της γης . Είναι αναρριχώμενος θάμνος, συνήθως αειθαλής αλλά και φυλλοβόλος . Τα φύλλα του εναλλάσσονται, είναι απλά ή τρίφυλλα και πτερωτά . Τα άνθη του είναι λευκά στα περισσότερα είδη αλλά και κίτρινα, λευκά-ροζ, ροζ, γαλάζια και μπλε . Είναι αρωματικά και αναδύουν ένα γλυκό, πολύ ευχάριστο άρωμα . Ο καρπός του γιασεμιού είναι ράγα με δύο λοβούς . Είναι διακοσμητικό φυτό και καλλιεργείται σε γλάστρες και κήπους . Το γιασεμί πολλαπλασιάζεται με εμβολιασμό, με μοσχεύματα ή με καταβολάδες .

Είναι ευαίσθητο στο δυνατό κρύο και τον παγετό ενώ αγαπά τη ζέστη και τη μεγάλη ηλιοφάνεια . Εκτός από διακοσμητικά, μερικά είδη του καλλιεργούνται για βιομηχανικούς σκοπούς και χρησιμοποιούνται ευρέως στην αρωματοποιία . Η καλλιέργεια των ειδών αυτών γίνεται κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές, γιατί η θαλάσσια αύρα είναι ευεργετική για την ανάπτυξη τους . Οι ρίζες του γιασεμιού δεν αναπτύσσονται πολύ ούτε διεισδύουν βαθιά στο έδαφος . Είναι πολυετές φυτό και χρησιμοποιεί το έδαφος μακροχρόνια . Η καλλιέργειά του διαρκεί γύρω στα 15 χρόνια . Τα άνθη του αναπτύσσονται από τον πρώτο χρόνο αλλά είναι λίγα ενώ σημαντική παραγωγή λουλουδιών έχουμε από τον τρίτο χρόνο .

Τα είδη των γιασεμιών που φυτεύονται σε αγρούς χρειάζονται αρκετό πότισμα όταν η περίοδος των βροχών σταματήσει . Το έδαφος πρέπει να λιπαίνεται με διάφορα λιπάσματα και κοπριά, ενώ το φυτό χρειάζεται κλάδεμα και αφαίρεση των ξερών βλαστών και φύλλων . Η συλλογή των λουλουδιών γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες και τους μήνες Ιούνιο έως Οκτώβριο .

 Από το γιασεμί εξάγεται ένα αιθέριο έλαιο γνωστό με την ονομασία ιασμέλαιο . Για την εξαγωγή αυτού του ελαίου χρησιμοποιούνται 2 μέθοδοι, η απόσταξη και η εκχύλιση . Το αιθέριο έλαιο αυτό χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία. Περιέχει λινολικό οξύ, γερανιόλη, βενζυλικό οξύ, ευγενόλη, τερπινεόλη και λιναλοόλη . Είναι απαραίτητο συστατικό σχεδόν όλων των αρωμάτων . Η Γαλλία είναι πρώτη στον κόσμο στην παραγωγή ιασμελαίου . Ακολουθούν η Κίνα, η Ιταλία, η Αίγυπτος και η Ελλάδα . Μερικά από τα γνωστότερα είδη γιασεμιού είναι : Ίασμος ο θαμνώδης . Ίασμος ο φαρμακευτικός . Ίασμος ο ταπεινός . Ίασμος ο μεγανθής . Ίασμος ο αραβικός .

Βιβλιογραφία
Βικιπέδια
Διεύθυνση : http://el.wikipedia.org/wiki/Γιασεμί